Obat Pengapuran Sendi

8 Jul 2015

Obat Pengapuran Sendi - Hampir semua orang pernah mengalami sakit sendi. Masyarakat sering keliru menganggap semua sakit sendi disebabkan oleh asam urat atau penyakit rematik. Kedua-dua penyakit ini memang boleh menyebabkan kesakitan sendi, tetapi sebenarnya jarang berlaku.

Penyakit lain yang sering dianggap boleh menyebabkan kesakitan sendi adalah kolesterol dan osteoporosis. Anggapan tersebut keliru kerana kolesterol dan osteoporosis tidak pernah menyebabkan kesakitan sendi.


Penyebab utama sakit sendi pada usia di atas 45 tahun, khususnya lutut dan pinggul, adalah pengapuran sendi. Pada usia di bawah 45 tahun, punca utama sakit sendi adalah keradangan otot akibat aktiviti fizikal yang berlebihan atau kerana cedera olah raga.

Pengapuran sendi atau osteoartritis adalah suatu penyakit di mana tulang rawan sendi menipis. Tulang rawan berfungsi melapisi hujung tulang pembentuk sendi, sehingga sendi dapat bergerak bebas tanpa rasa sakit.

Fungsi tulang rawan sendi boleh diibaratkan seperti fungsi ban yang melapisi velg kenderaan sehingga kereta dapat bergerak bebas tanpa halangan. Sama seperti tayar kereta yang akan menipis kerana haus akibat bergesel dengan jalan, demikian juga tulang rawan sendi akan haus dan menipis kerana saling bergesel setiap kali sendi bergerak.

Jika tulang rawan sendi rosak dan menipis, ujung tulang pembentuk sendi akan saling bertemu dan bergesel langsung tanpa pelapis tulang rawan, sehingga menimbulkan nyeri sendi.

Penyebab Pengapuran Sendi

Punca penipisan tulang rawan pada pengapuran sendi tidak diketahui secara pasti dan dianggap sebagai sebahagian daripada proses penuaan. Setiap orang akan mengalami pengapuran sendi dengan darjah yang berbeza-beza.

Selain sebagai sebahagian daripada proses penuaan, pengapuran sendi dipandang sebagai akibat dari beberapa faktor risiko sebagai berikut: (1) wanita berusia lebih dari 45 tahun; (2) kelebihan berat badan; (3) aktiviti fizikal yang berlebihan, seperti para olah-ragawan dan pekerja kasar; (4) mengalami kelemahan otot paha; atau (5) pernah mengalami patah tulang di sekitar sendi yang tidak mendapatkan rawatan yang tepat.

Gejala-Gejala

Gejala pengapuran sendi stadium awal biasanya berupa kesakitan dan kekakuan sendi setelah lama tidak bergerak, seperti selepas bangun tidur atau selepas duduk dalam waktu lama. Sendi lutut juga terasa sakit jika digunakan untuk berjalan, naik-turun tangga, atau setinggan. Sering terdengar bunyi “krek-krek” pada saat sendi lutut digerakkan.

Pada stadium lanjut, selain rasa sakit yang semakin hebat, sendi lutut menjadi bengkok seperti huruf O atau huruf X.

Pada foto Rontgen, celah sendi lutut yang mengalami pengapuran sendi kelihatan lebih sempit berbanding celah sendi yang normal.

Darjah merapatkan jurang sendi pada foto Rontgen inilah yang digunakan untuk menentukan berat ringannya (stadium) pengapuran sendi. Ada 4 stadium pengapuran sendi, yaitu stadium 1 dan 2 dikategorikan sebagai pengapuran sendi ringan, sedangkan stadium 3 dan 4 sebagai pengapuran sendi berat.

Pada stadium 1, celah sendi masih normal lebar, tetapi ada rasa sakit pada sendi lutut. Celah sendi pada stadium 2 lebih sempit berbanding normal. Sementara pada stadium 3, celah sendi sangat sempit dan pada stadium 4, celah sendi menutup; keadaan ini disebabkan kerana lapisan tulang rawan yang melapisi hujung tulang dan “mengisi” celah sendi telah hilang sama sekali.

Rawatan.

Rawatan bergantung pada stadium pengapuran sendi. Rawatan untuk pengapuran sendi darjah ringan (iaitu stadium 1 dan 2) terdiri atas (1) menurunkan berat badan bagi yang kelebihan berat badan, (2) latihan untuk menguatkan otot paha dan pinggul serta untuk menjaga kecergasan tubuh, seperti berenang dan naik basikal, ( 3) ubat anti-radang dan anti-sakit, (4) makanan tambahan yang mengandungi glukosamin untuk menumbuhkan tulang rawan, serta (5) ubat pelincir sendi yang mengandungi asid hyaluronik dan yang perlu disuntik ke dalam sendi. Orang awam sering menyebut ubat yang terakhir tersebut sebagai penambah “oli sendi”.

Suntikan ubat pelincir sendi hanya bermanfaat untuk pengapuran sendi ringan (stadium 1 dan 2). Untuk pengapuran sendi berat (stadium 3 dan 4) ubat tersebut tidak bermanfaat kerana tulang rawan sendi pada umumnya tidak hanya menipis, tetapi telah hilang sama sekali sehingga tidak ada lagi tulang rawan yang tersisa untuk dilincirkan lagi.

Cukup banyak pesakit yang kecewa telah mendapat suntikan ubat pelincir sendi, tetapi tidak sembuh. Banyak diantaranya mendapat suntikan 5 hingga 10 kali pada kedua lututnya, tetapi tetap terasa sakit. Hal ini disebabkan kerana mereka telah mengalami pengapuran sendi stadium 3 atau 4 sehingga ubat pelincir sendi tidak bermanfaat.

Oleh kerana itu, bentuk rawatan non-operasi tersebut di atas biasanya hanya bermanfaat untuk pengapuran sendi ringan (stadium 1 dan 2) dan tidak memberikan hasil yang memuaskan untuk darjah yang berat. Untuk pengapuran sendi berat (iaitu, stadium 3 dan 4), pilihan rawatan terbaik yang sedia adalah operasi penggantian sendi.

Operasi Penggantian Sendi

Operasi penggantian sendi adalah pembedahan yang dilakukan untuk menggantikan sendi yang telah rosak dengan sendi tiruan yang disebut prostesis. Operasi penggantian sendi paling banyak dilakukan pada sendi lutu dan sendi pinggul kerana kedua sendi tersebut paling sering mengalami kerosakan akibat pengapuran sendi.

Pencegahan

Kerana sebagai sebahagian daripada proses penuaan, pengapuran sendi sebenarnya tidak boleh dicegah. Yang boleh dilakukan adalah mengurangkan risiko timbulnya pengapuran sendi, dengan cara (1) menurunkan berat badan bagi yang kelebihan berat badan, (2) tidak melakukan aktiviti fizikal yang terlalu berat, (3) segera membuat pemeriksaan jika menderita kesakitan sendi agar pengapuran sendi stadium ringan dapat dicegah tidak bertambah buruk menjadi stadium berat.


TAGS kesehatan Jual Beli


-

Author

Follow Me

Search

Recent Post